Jak vyzrát na Atopický ekzém pomocí přírody. První kapitola z knihy

08. 03. 2023, 15:26

Dlouho jsem váhala nad tím zda tuto knihu vydat, ale nakonec jsme si řekla proc vlastně né? Povíme si co je  atopická dermatitída a jaký je jeho častý spouštěč,  čím nejlépe mazat a proč. Jaké bylinky a oleje jsou nejvhodnější na atopickou kůži a proč dát přednost přírodě .  Ukážeme si zde i příběhy a fotky dětiček a lidiček, kteří dali šanci přírodním produktům a uspěly, dostali ekzém do klidové fáze na dobu neurčitou.  Závěrem si řekneme pár tipů a rad.

 Zde Vám v krátkosti představím příbeh mé malé dcery.

 

Má dcera trpěla od narození atopickou dermatitídou. Masti z lékárny nezabíraly a jediné, co vždy pomohlo aspoň na chvíli, byly masti od kožní lékařky s obsahem kortikoidů. Byla jsem z toho naprosto zoufalá, že tak malé tělíčko mám mazat takovou šílenou chemií... Dcerka nesměla chodit na písek, do bazénů, na sluníčko a hlavně jí trápilo to neustálé svědění převážně v noci. Chtěla jsem, aby má malá holčička měla spokojené dětství, nechtěla jsem se spoléhat jen na lékaře, jelikož za 2 roky co jsme řešili toto onemocnění mi nebyli schopni řádně pomoci dostat ekzém do klidové fáze.  A tím to celé vzniklo, začala jsem sama experimentovat.

Vždy mě zajímala příroda a bylinky a vše co s tím souvisí. Začala jsem vymýšlet různé kombinace bylinek, které by jí konečně pomohly. Po pár měsících různého testování jsem to konečně doladila a při první aplikaci vytvořené mastičky se mé dceři hned ulevilo. Po kortikoidním mazání jí naopak kůže pálila, plakala a chtěla to smít. Moje vyrobená mastička jí nepálila ba naopak kůži zklidnila a také ustupovalo i svědění,  velice dobře zabírala. Tuto informaci se dozvěděli moji známí a od nich zase jejich známí a všichni, co měli u svého dítěte problém, chtěli mastičku vyzkoušet. Mastička u nich velmi dobře zabírala a já pak už nestačila připravovat další a další.. Dcerka se sem tam podrbe, ale ložiska se již neobjevují. Dnes jí jsou 4 roky. Občas promazáváme, hlavně po koupání v chlor. bazénu, ale u kožní lékařky jsme už nebyli. Jsem moc ráda, když vidím dceru šťastnou a spokojenou a večer klidně spící. Opravdu jsem nadšená z Vás všech, kteří dali Bio Atopiku šanci a dnes jsou bez ekzému nebo je ekzém na ústupu. Moc všem děkuji, hlavně za podporu a pevně věřím, že přírodní cestou, kterou šly naše babičky a prababičky, tyto nemoci porazíme. Ne nadarmo se říká, že příroda je mocná čarodějka .

 

 

Takto ošklivé to měla po celém tělíčku, někdy více a někdy méně :-(.

 

    Po bylinkách může dělat prakticky cokoliv co dříve nemohla :-)

       Co je atopický ekzém neboli   atopická dermatitýda ?

 

Jednou z nejčastějších kožních chorob je ekzém. Název tohoto onemocnění pochází z Řeckého slova ,,ekzoe atopos,, ( zvláštní,cizí), tedy znamená to něco atypického, cizího. Něco co vyvěrá na povrch  kůží. Ekzém je vlastně alergiská - zánětlivá reakce těla, která se snaží odstranit příčinu a její škodlivé účinky snížit.

 

Prvním projevem reakce, která je vzájemně propojená imunologickým, biochemických pochodů často dědičně podmíněných, je zčervenání a zarudnutí kůže. Příčinou ekzému mohou být různé látky v našem životním prostředí, se kterými přicházíme denně do styku . Některé vyvolávají ekzém přímým kontaktem s kůží jiné po vdechnutí nebo po požití. Při vzniku některých ekzému hraje významnou roli dědičnost. Atopický ekzém se nejčastěji objevuje u dětí proto jej také občas nazýváme ,, dětský ekzém,, je silně svědivé , obvykle léta trvající zánětlivé kožní onemocnění, spojené s dědičností ( astmatem, alergické rýmy, aj) Přesná a jednoznačná příčina atopického ekzému dosud nebyla zjištěna.

 

U lidí trpících atopickým ekzémem je snížen prách pro svědění, což má za následek, že již lehké podráždění kůže vyvolá u atopika pocit svědění a ten ho nutí ke škrábání a to samozřejmě vede k podráždění kůže a ke zhoršení ekzému a ještě horšímu škrábaní. Ekzém se výrazně zhorší při změnách teploty, nošením umělohmotných nebo vlněných látek, při kontaktu s čistícímy prostředky, při styku s některými kovy či niklem, nebo při použití parfemu či v kosmetice často používanými konzervačními latkamy, alergií na určité potravuny  nebo při pouhém zapocení kůže.   Z toho jasně plyne, že příčina vzniku i když ještě není plně objasněná závysí na mnoha faktorech od dědičného přes imunytu, psychyku a klimatickým změnám.

 Atopický ekzém se vyskytuje ve 3 různých fomách : kojenecká forma , dětská forma a dospělá forma

 

Atopický ekém se může zhoršit při obyčejné chřipce či angíně, při různých zánětech například ucha či hrtanu, při prořezávání zoubků u kojenců a při zvýšené teplotě různého původu. U dětí mohou mít vliv také potraviny či dráždivé ovoce ( kyselé , příliš aromatické), střevní paraziti. Ekzém se obyčejně zhoršuje i v pubertě zejména u děvčat při menstruačním cyklu a také v těhotenství a šestinedělí.

Z tohoto zjištění plyne - ekzém může vyvolat jakákoliv nepřízeň na náš organismus či výkyvi v klimatických změnách. Člověk s ekémem hůře snáší přílišné teplo, velký chlad nebo prudké střídaní teplot, což často vede ke zvýšenému svědění kůže. Také velký vliv na průběh ekzému mají různé psychycké vlivy : stres, zátěž ve škole, rodinné hádky a jiné, se nepříznivě odráží na průběhu onemocnění.

Odhalení zhoršujících se faktorů je velmi složité, neboť jejich vliv se kombinuje.

 

 

 

 

Nepříznivé vlivy na ekzematika

 

Nepříznivě působí na ekzematika časté mytí mýdlem a příliš časté mytí I jen vodou. Chození do chlorovaných koupališť , přílišný pobyt na slunci či na písečné pláži, nošení kůže či vlněného oblečení ani oděvy z úmělích vláken nejsou vhodné, dokonce ani koberce a plyšové hračky, záclony a závěsy. Také pocení výrazně zhoršuje průbeh ekzému. Vyvyrujte se proto sebe nebo své dítko přílišně navlíkas s myšlenkou co kdyby mu byla zima tak mu raději dám jeětě jednu mikinku . Poté jdete do auta či do autobusu nebo jen do nákupního střediska a I v tu chvíli se může kůže ekzematika zahřát více než je potřeba a tím pádem se spotit. Koupel volíme též příjemně telnou, horká lázeň je nevhodná. Někdy bývá vhodnější sprcha než koupel. Pobyt v prašném prostředí zvyšuje svědění kůže a vede k zhoršení ekzému. Hraní si v písku či s hlínou na zahrádce tké ovlivní negativně především ekzém na rukou. Při zájmových kroužcích nebo v zaměstnání je dobré se obloukem vyhnout chemicky dráždivým látkám( barvy, ředidla,modelování z hlíny a jiné..) Dokonce ani některé hračky nejsou vhodné, volíme především hračky oblé z kvalitního plastu či dřeva které jsou dobře omyvatelné. Plyš se nedoporučuje. Dětem které trápí ekzém na rukou se nedoporučuje dlouhé hraní s kostkami a stavebnicemi např. Tipu Lega.

 

 

 Co způsobuje silné svědění kůže

 

 

K základním projevům ekzematika patří nesporně silné až záchvatové svědění kůže, které může být různé intenzity. Svědění často vyvolávají i nespecifikované provokační faktory. Mezi ně patří klimatické změny teploty, stres, nemoc, zapocení, přílišná vlhkost či velká zima. Samozřejmě mohou působit i různé alergeny, které vdchneme nebo sníme.

Svědění je často tak krůté a vtíravé, že úleva nastane až po rozškrábaní svěděných míst mnohdy až do krve .. Proto jsou malé děti postižené ekzémem často plačtivé a mrzuté, jelikož i dospělého člověka dokáže ekzém pěkně vyvést z míry a je podrážený a protivný, jelikož už mnohdy neví kudy kam. Stav se také může zhoršit i mnohdy nedostatkem odpočinku , jelikož ekzém má v oblibě o sobě dávat nejvíce vědět až když je tělo -  mozek připraven odpočívat je tzv. V klidovém režimu. Svědění nás totiš mnohdy často vzbudí ze spánku a nastané mučivé peklo, které nechce ustat, tím pádem je narušen spánkový režim. 

Ekzém o sobě dává vědět i ve školních lavicích, jelikož dítě postižené ekzémem se nemůže plně spustředit na průběh vyučování, jeho pozornost je často odvedená neustálím pocitem  svěděním kůže, proto i u bystrého dítěte mohou být vysledky ve škole horší. Svědění kůže může také způsobit když se do kůže dostane nějaká infekce která pak amozřejmě vede k dalšímu průběhu a zhoršení. Lidí trpící ekzémem mají porušenou barierovou funkci kůže a sníženou obranyschopnost imunitního systemu a proto se nedovedou s infekcí, která je potká správě poprat tak jako zdravý jedinec. Člověk se neustále škrábe, protože je ekzém více svědí a tím pádem se porušuje celistvost povrchu kůže a vznikají oděrky a tím vnikají bakterie a viry do ložisek a tam s rychle množí. Nejčastější bakterií býva zlatý streptokok.

Co je Streptokok (Streptococcus) je rod kokovitých grampozitivních bakterií z čeledi Streptococcacae, které charakterizuje řetízkové uspořádání (odtud jejich pojmenování z řeckého στρεπτος – streptos, což znamená ohebný, zkroucený – jako řetěz). Streptokok se z pravidla léčí pomocí antibiotik.


                                     

                                           Zlatý streptokok

      I takto může vypadat atopický ekzém zasažený streptokokem

 

Po zasažení ekzému zlatým streptokokem jsou ložiska v místě ekzému živější dochází k mokvání a později se tvoří žlutohnědé strupy. Někdy se v místě ložisek tvoří puchýřky s hnisem. Většinou v takovém případě je vhodná léčba antibiotiky. Také si zde musíme zmínit velice nebezpečnou infekci  virus herpes simplex neboli opar. Pokud se maminka mazlí se svým dítětem a má opar na rtech tak OPATRNĚ at se nedostane do místa ložisek ekzému jelikož né že se pak ekzém může rapidně zhoršit ale také se může rozšířit na zdravou část kůže a to už je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc.

 

U dětí s ekzémem se také často vyskytují bradavice, většinou na prstech rukou nebo na ploškách nohou. Bradavice je zapotřebí včas léčit jde o virovou infekci a bez ošetření se rychle šíři. Další komplikací ekzému je tzv. Moluska, která se vyskytuje většinou jen u dětí jde opět o virovou infekci která se přenáší kontaktem s dalším postiženým  dítětem nebo v plaveckých bazénech a saunách.

Jak na bradavice  a molusky přírodní cestou si povíme na dalších stranách.

 

Comments

Discussion is empty.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).