Jak vyzrát na Atopický ekzém pomocí přírody. První kapitola z knihy

08. 03. 2023, 15:26

  Dlouho jsem váhala nad tím, zda tuto knihu vydat, ale nakonec jsem si řekla, proc vlastně ne? Povíme si, co je  atopická dermatitída a jaký je její častý spouštěč, čím nejlépe mazat a proč. Jaké bylinky a oleje jsou nejvhodnější na atopickou kůži a proč dát přednost přírodě. Ukážeme si zde i příběhy a fotky dětí a lidí, kteří dali šanci přírodním produktům a uspěli, tzn. dostali ekzém do klidové fáze na dobu neurčitou. Závěrem Vám řeknu pár tipů a rad.

 

      Zde Vám v krátkosti představím příběh mé malé dcery.

  Má dcera trpěla od narození atopickou dermatitidou. Masti z lékárny nezabíraly a jediné, co vždy pomohlo aspoň na chvíli, byly masti od kožní lékařky s obsahem kortikoidů. Byla jsem z toho naprosto zoufalá, že tak malé 

tělíčko mám mazat takovou šílenou chemií...

 

  Dcerka nesměla chodit na písek, do bazénů, na sluníčko a hlavně jí trápilo to neustálé svědění, převážně v noci. Chtěla jsem, aby má malá holčička měla spokojené dětství, nechtěla jsem se spoléhat jen na lékaře, protože za 2 roky, co jsme řešili toto onemocnění, mi nebyli schopni řádně pomoci dostat ekzém do klidové fáze. A tím to celé vzniklo,'' začala jsem sama experimentovat''.

 

  Vždy mě zajímala příroda a bylinky a vše co s tím souvisí. Začala jsem vymýšlet různé kombinace bylinek, které by jí konečně pomohly. Po pár měsících různého testování jsem to konečně doladila a při první aplikaci vytvořené mastičky se mé dceři hned ulevilo. Po kortikoidním mazání jí naopak kůže pálila, plakala a chtěla to smýt. Moje vyrobená mastička jí nepálila, ba naopak, kůži zklidnila a také ustupovalo i svědění. Mastička velice dobře zabírala. Tuto informaci se dozvěděli moji známí a od nich zase jejich známí a všichni, co měli u svého dítěte problém, chtěli mastičku vyzkoušet. Mastička u nich velmi dobře zabírala a já pak už nestačila připravovat další a další..

 

  Dcerka se sem tam podrbe, ale ložiska se již neobjevují. Dnes jí je 5 let a už 3 roky má ekzém v klidové fázi. Občas promazáváme, hlavně po koupání v chlor. bazénu, ale u kožní lékařky jsme už nebyli. Jsem moc ráda, když vidím dceru šťastnou a spokojenou a večer klidně spící.

 

 

Takto ošklivý ekzém měla po celém tělíčku, někdy více a někdy méně :-(.

 

    Po mazání mastičkami může dělat prakticky cokoliv, co dříve nemohla :-).

 

       Co je atopický ekzém neboli   atopická dermatitída ?

 

  Jednou z nejčastějších kožních chorob je ekzém. Název tohoto onemocnění pochází z Řeckého slova ,,ekzoe atopos,, ( zvláštní,cizí), tedy znamená to něco atypického, cizího. Něco co vyvěrá na povrch  kůží. Ekzém je vlastně alergická - zánětlivá reakce těla.

 

  Prvním projevem reakce je zčervenání a zarudnutí kůže. Vzájemně propojené imunologické a biochemické pochody jsou často dědičné. Příčinou ekzému mohou být různé látky v našem životním prostředí, se kterými přicházíme denně do styku. Některé vyvolávají ekzém přímým kontaktem s kůží, jiné po vdechnutí nebo po požití. Při vzniku některých ekzémů hraje významnou roli dědičnost. Atopický ekzém se nejčastěji objevuje u dětí, proto jej také občas nazýváme ,, dětský ekzém,, je silně svědivý, obvykle léta trvající zánětlivé kožní onemocnění, spojené s dědičností ( astmatem, alergické rýmy, aj) Přesná a jednoznačná příčina atopického ekzému dosud nebyla zjištěna.

 

  U lidí trpících atopickým ekzémem je zvýšen prách citlivosti pro svědění, což má za následek, že již lehké podráždění kůže vyvolá u atopika pocit svědění. Ten ho nutí ke škrábání a to samozřejmě vede k podráždění kůže a ke zhoršení ekzému a ještě horšímu škrábání. Ekzém se také může výrazně zhoršit při změnách teploty, nošením umělohmotných nebo vlněných látek, při kontaktu s čistícími prostředky, při styku s některými kovy a niklem, nebo při použití parfému a v kosmetice často používanými konzervačními látkami, také alergií na určité potraviny  nebo jen při pouhém zapocení kůže. Z toho jasně plyne, že příčina vzniku, i když ještě není plně objasněná, závisí na mnoha faktorech, od dědičného přes imunitu, psychiku a klimatické změny.

 

 

 

Atopický ekzém se vyskytuje ve 3 různých formách : kojenecká forma, dětská forma a dospělá forma

 

   Atopický ekzém se může zhoršit při obyčejné chřipce nebo angíně, při různých zánětech, například ucha, hrtanu, při prořezávání zoubků u kojenců a při zvýšené teplotě různého původu. U dětí mohou mít vliv také potraviny a dráždivé ovoce ( kyselé, příliš aromatické), také střevní paraziti. Ekzém se obyčejně zhoršuje i v pubertě, zejména u děvčat při menstruačním cyklu a také v těhotenství a šestinedělí.

Člověk s ekzémem hůře snáší přílišné teplo, velký chlad nebo prudké střídání teplot, což často vede ke zvýšenému svědění kůže. Také velký vliv na průběh ekzému mají různé psychické vlivy: stres, zátěž ve škole, rodinné hádky a jiné, a to se nepříznivě odráží na průběhu onemocnění.

 

Odhalení zhoršujících se faktorů je velmi složité, neboť jejich vliv se kombinuje.

 

 

 

 

Nepříznivé vlivy na ekzematika

 

 

   Na ekzematika nepříznivě působí časté mytí mýdlem a příliš časté mytí i jen vodou, chození do chlorovaných koupališť, pobyt na slunci a na písečné pláži, nošení kůže, vlněného oblečení a oděvů z umělých vláken a dokonce ani koberce, plyšové hračky, záclony a závěsy nejsou vhodné. Také pocení výrazně zhoršuje průběh ekzému. Vyvarujte se proto své dítko příliš oblékat s myšlenkou ,, co kdyby mu byla zima, tak mu raději dám ještě jednu mikinku,, .

  V autě, autobuse nebo v nákupním středisku se může kůže ekzematika zahřát více než je potřeba a tím pádem se zpotit.

 Pokud zvolíme koupel, tak přiměřeně  teplou, horká lázeň je nevhodná. Vhodnější bývá sprcha než koupel. Pobyt v prašném prostředí zvyšuje svědění kůže a vede ke zhoršení ekzému. Hraní si v písku nebo s hlínou na zahrádce, také ovlivní negativně ekzém, především na rukou. Při zájmových kroužcích nebo v zaměstnání je dobré se obloukem vyhnout chemicky dráždivým látkám ( barvy, ředidla, modelování z hlíny a jiné..). Dokonce ani některé hračky nejsou vhodné. Pro ekzematiky volíme především hračky oblé z kvalitního plastu nebo dřeva, které jsou dobře omyvatelné. Plyš se nedoporučuje. Dětem, které trápí ekzém na rukou, se nedoporučuje dlouhé hraní s kostkami a stavebnicemi např. Lego ( a to z důvodu ostrých hran malých kostiček ).

 

 

 Co způsobuje silné svědění kůže

 

 

  K základním projevům ekzematika patří nesporně silné až záchvatové svědění kůže, které může být různé intenzity. Svědění často vyvolávají i nespecifikované provokační faktory. Mezi ně patří klimatické změny teploty, stres, nemoc, zapocení, přílišná vlhkost či velká zima. Samozřejmě mohou působit i různé alergeny, které vdechneme nebo sníme.

  Svědění je často tak kruté a vtíravé, že úleva nastane až po rozškrábání svědivých míst mnohdy až do krve. Proto jsou malé děti postižené ekzémem často plačtivé a mrzuté. Stav se také může zhoršit i mnohdy nedostatkem odpočinku, jelikož ekzém má v oblibě o sobě dávat nejvíce vědět, až když je tělo - mozek připraveno odpočívat a je v tzv. ,,  klidovém režimu,,. Svědění nás totiž často vzbudí ze spánku a nastané mučivé peklo, které nechce ustat.

  Ekzém o sobě dává vědět i ve školních lavicích, dítě postižené ekzémem se nemůže plně spustředit na průběh vyučování, jeho pozornost je často odvedena neustálým svěděním kůže a proto i u bystrého dítěte mohou být výsledky ve škole zhoršené. Svědění kůže může také způsobit infekce, která se do kůže dostane nějaku trhlinkou a to pak vede k dalšímu zhoršení ekzému.

 

 

  Lidé trpící ekzémem mají porušenou bariérovou funkci kůže a sníženou obranyschopnost imunitního systému a proto se nedovedou

 s infekcí, která je potká správně poprat, tak jako zdravý jedinec. Člověk se neustále škrábe, protože je ekzém hodně svědí. Tím pádem se porušuje celistvost povrchu kůže, vznikají oděrky a jimi vnikají bakterie a viry do ložisek a tam se rychle množí. Nejčastější bakterií bývá Zlatý stafylokok.

 

  Staphylococcus aureus (také zlatý stafylokok) je grampozitivní bakterie patřící do rodu stafylokoků. Objevil ji v roce 1880 skotský chirurg Alexander Ogston v hnisu z otevřených poranění a o čtyři roky později jí německý bakteriolog F. Rosenbach dal latinský název. Způsobuje velmi často různé infekce v rozsahu od mírných zánětů kůže a měkkých tkání až po život ohrožující sepse („otravy krve“, směřující až do septického šoku spojeného se selháváním orgánů), syndrom toxického šoku a nekrotizující pneumonie.

                                       

                                        


                                     

                                           Zlatý stafylokok

      I takto může vypadat atopický ekzém zasažený stafylokokem

 

 

  Po zasažení ekzému Zlatým stafylokokem jsou ložiska v místě ekzému živější, dochází k mokvání a později se tvoří žlutohnědé strupy. Někdy se v místě ložisek tvoří puchýřky s hnisem. Většinou v takovém případě je vhodná léčba antibiotiky. Také se zde musím zmínit o velice nebezpečné infekci a tou je  virus herpes simplex  neboli opar.

 

  Pokud se maminka mazlí se svým dítětem a má opar na rtech, musí se chovat velmi OPATRNĚ, aby nedýkala míst s ložisky ekzému,protože se pak ekzém může zhoršit a může se také rozšířit na zdravou část kůže a to už je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc.

 

  U dětí s ekzémem se také často vyskytují bradavice, většinou na prstech rukou nebo na ploškách nohou. Bradavice je zapotřebí včas léčit, protože jde o virovou infekci a bez ošetření se rychle šíří dál.

 

 

 

 

  Další komplikací ekzému je tzv. Moluska. Ta se vyskytuje většinou jen u dětí a jde opět o virovou infekci, která se přenáší kontaktem s dalším postiženým  dítětem nebo v plaveckých bazénech a saunách.

Jak na bradavice  a molusky přírodní cestou, si povíme na později.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies.

ano
Upravit
ne