Jak vyzrát na atopický ekzém pomocí přírody. Druhá kapitola z kniky

03. 04. 2023, 10:07

Je ekzém vyléčitelný?

 

 

  Zde se už dostáváme k otázce, která každého ekzematika zajímá,

zda je ekzém vyléčitelný a jak “. Mnohé studie uvádí, že jeho léčení není jednoznačné, protože na jeho průběh působí mnoho zevních i vnitřních vlivů. Jsou však univerzální pravidla, která by měl každý ekzematik znát a dodržovat jej.

 

  Atopický ekzém je onemocnění s vrozenou dispozicí, není proto v možnostech současné medicíny Vaše dítě ekzému nadobro zbavit. Ale je však možné dostat ekzém pod kontrolu!


 Nezbytná je spolupráce celé rodiny při dlouhodobém onemocnění a ošetřování dítěte. Neboť dosud žádný lék nedokázal odstranit vrozený sklon k nemoci. Ten zůstává tvrdou vlastností organismu

Základní pravidla pro ekzematika zní :

 

  1. správná životospráva
  2. dostatek spánku
  3. správná péče o kůži
  4. přiměřené oblékání
  5. dostatek klidu
  6. dostatek spánku
  7. nedráždivá strava ( nebaštit kilo pomerančů či kiwi denně, omezit smažená jídla a polotovary, dopřát vašemu dítku nejlépe BIO domácí stravu )
  8. dlouhodobý pobyt na zdravém vzduchu mimo zamořená městská obydlí.

 

 

  Velmi důležitým faktorem k jakémukoliv ekzematickému onemocnění patří bezpochyb zevní léčba! Která při správné volbě a použití může dostat ekzém do klidového stavu na dobu neurčitou a to je přece skvělé..

 

  Co jiného si přát, než to, aby mohlo vaše dítko dělat to stejné, co jeho vrstevníci, aby se nestranilo kolektivu ( děti se leckdy ošklivě posmívají dětem jiným a odlišným a to ekzematici nezřídka bývají), aby jste jej viděli usměvavé a šťastné, skotačící v pěně od hasičů na dětském dni, hrající si v písku a v neposlední řadě v teplých dnech v bazénu.

 

                                             Že je to nemožné?

 

     Nic není nemožné, když dodržujete určitá pravidla :-) .

 

  Zevní léčba u běžných forem atopického ekzému má stále největší význam. Jejím hlavním úkolem je tišit svědění, zmírňovat zánět a infekci. Chránit kůži před vnějšími vlivy. Také udržuje kůži vláčnou a promaštěnou a v neposlední řadě zahojí bolavou, zarudlou a citlivou pokožku na dotek a tím jí dostane do klidové fáze, kterou musíme udržovat.

 

 

 Není přílišné promašťování kůže škodlivé ?

 

 

  Péče o suchou kůži ekzematika je v celkové léčbě nejdůležitější. Rodiče se mnohdy obávají, že častým a pravidelným promašťováním kůže mohou u svého dítěte způsobit nedostatečnou tvorbu kožní tukové složky. Ale opak je pravdou. V kůži ekzematika bylo zjištěno nesprávné množství lipidů ( tuku) v povrchní tukové vrstvě.

 

 

 

Toto je ovšem vrozené a pro ekzematika to znamená, že jeho kůže má sníženou schopnost zadržovat vodu, je suchá a méně pružná.     Pravidelným, správně zvoleným promašťovadlem, velice zlepšíme její funkci a tak dostaneme ekzém do klidového stavu na hodně dlouhou dobu. Mezi tato mazadla ovšem nepovažuji masti s kortikoidní přísadou ( která sice zklidní průběh ekzému a zmírní svědění, ale má velké množství nežádoucích účinků na organismus, nehledě na to, že ekzém pouze potlačí a ten se pak mnohdy velmi rád vrací ještě v horším stadiu než byl předtím), dále masti z uhlovodíku a s  umělými přísadami, jako jsou například chemicky vytvořené látky, mezi které nejčastěji patří konzervanty v dnešní kosmetice. Když zvolím Bio krémy, tak samozřejmě nejlépe bez parfemace a je důležité se podívat na složení. Většinou  se konzervují tzv. Cosgardem, který je průmyslem jako jediný schválený chemický konzervant povolený v Bio kosmetice.

 

  Jenže ten zase bohužel obsahuje: benzylalkohol, kyselinu dehydrooctovou a vodu. Dále je pak také důležité podívat se na základ celé masti a krému, jelikož nejlepším přírodním promaštovadlem na ekzém bylo a je od jakživa VEPŘOVÉ SÁDLO, samozřejme nesolené.

 

  A tím se dostáváme k první přírodní složce, která má blahodárný vliv na ekzematickou pokožku.

 

 

Vepřové sádlo

 

  Již naše babičky a prababičky věděly, jaké blahodárné účinky má vepřové sádlo na pokožku. V dnešní době, kdy se preferuje zdravý životní styl, se mnozí vrací zpět do minulých časů a sahají po osvědčených receptech našich babiček, kdy se vše dělalo pouze z přírodních produktů bez pomoci chemie. Vepřové sádlo je svou strukturou nejbližší našemu tělu a proto má tak příznivé účinky. Čisté vepřové sádlo neobsahuje žádné chemické látky, není parfemováno a proto nedráždí ty, kteří mají citlivější pokožku.

 

Jelikož je sádlo mastné, hodí se výborně na promazávání ekzematické a velmi suché pokožky, která postrádá přirozenou odolnost. Sádlo pomáhá kůži zjemnit, promastit a dodává pokožce vláčnost, jemnost, regeneruje ji a zklidňuje. Dále se používá k promazávání poúrazových a pooperačních jizev, k promazávání těhotenských bříšek a k drobným popáleninám, jelikož má výborné regenerační účinky. Sádlo musí být ze spolehlivého zdroje.

 

 

Jaké byliny a oleje jsou dobré k léčbě atopické dermatitidy?

si povíme zase příště...

Komentáře3

25. 02. 2024, 17:27:03
Lenka Lakomá - odpovědět
Dobrý den.Manžel má skoro všude lupenku,myslíte, že by ta mast pomohla?
25. 02. 2024, 17:34:07
bio atopik - odpovědět
Ano je vyrobená speciálně na Atopický ekzém a lupenku.
03. 04. 2024, 21:14:49
Petra Karbánová - odpovědět
Dobry den, dcera má atopicky ekzem. Nyní ji vyskakují červené fleky na rukách a nohách. Zakázali jsme čokoládu a mleko. Jaká mast by od vás byla vhodná? Kůže je zarudlá a sucha. Děkuji moc za radu

Tento e-shop využívá cookies.

ano
Upravit
ne